Laster Hendelser

« All Hendelser

Religiøs praksis i krig

24. september, 18:0019:30

Bidrar religion til å skape fred eller er den med på å skape konflikter? Erfaringer fra utallige kriger viser at en kombinasjon av religion og nasjonalisme ofte blir brukt for å motivere til kamp! Bør vi gi rom for religiøs praksis i militæret? Gudmund Waaler, forfatter av boken «Voldsbruk og livsfare» og nå domprost i Den norske kirke, innleder til samtale. Hvordan er våre erfaringer med religiøs praksis blant våre soldater i Afghanistan? Hvordan er veien frem til et livssynsåpent forsvar og hvilke muligheter og utfordringer byr det på? Fader Theodor Svane deler sine erfaringer med å være Norges første ortodokse feltprest.

Gudmund Waaler har doktorgrad fra Menighetsfakultetet og er aktuell med boksen Voldsbruk og livsfare – norske og svenske soldaters krigserfaring fra Afghanistan. Han er tidligere sjefsprest i sjøforsvaret og er nå domprost i Den norske kirke.

Fader Theodor Svane er Forsvarets første ortodokse feltprest. Han er også prest i Hellige Jomfru Marias Bebudelse Ortodokse Kirke, en av åtte ortodokse menigheter i Bergen.

Samtalen moderes av den muslimske religionsviteren Amila Suljević, som måtte flykte fra krigen i Bosnia som barn.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Arrangører

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Bergen
Kirkelig dialogsenter Bergen
Bjørvin kirkeakademi

Sted

Litteraturhuset
Østre Skostredet 5–7
Bergen, 5017 Norge
+ Google Map
Telefon:
55 23 15 20
Hjemmeside:
http://www.litthusbergen.no